Programmet är inte färdigt ännu. Men i början av september blir det möjligt för er att boka era platser. Teaterfestivalen har gratis inträde på alla föreställningar. Medverkande grupper i årets upplaga är:


placeholder image

Ottilia och lyckan

av Teater Skata

Clownen Ottilia tar sig an fenomenet lycka. Hon forskar, ställer sina naiva frågor, drar sina egna slutsatser och gestaltar detta tillsammans med sin publik. Ottilia tycker om alla och vill alla väl och hon har en stark drivkraft att förstå. Det är inte alltid så lätt!
Ottilia har ett lyckohjul där man kan vinna enbart förgängliga och återvinningsbara vinster, där vinnaren själv får vara aktiv.
I denna föreställning snurrar Ottilia på sitt lyckohjul och publiken får satsa på vinst och förlust. Man kan vinna en sång, ett cirkusnummer, en dans på lina...
Men under spelets gång dyker alltmer funderingar upp om betydelsen av att vinna och förlora. Hon vrider och vänder på talesätt och till synes självklara påståenden. Vem är vinnare och förlorare? Vad är egentligen lycka? 

Lördag kl 13:00. Teater Sörmland, en trappa upp. Från 5 år. 

Läs mer
placeholder image

Det var det Fräckaste

av Teater Rita Prick

En dag när den lilla mullvaden stack upp ur sin håla får han något avlångt och brunt neddimpande rakt i huvudet.
-Det var det fräckaste, vem var det? Mullvaden ger sig ut i jakten på att ta reda på vilket djur det kan ha varit. Var det kanske duvan, eller hästen? Vad olika bajs kan se ut? Följ med i denna pedagogiska upprepningssaga så löser vi gåtan tillsammans.

”Det var det fräckaste” är en uppskattad bok skriven av Werner Holzwarth 1989.

Lördag kl 14:00. Teater Sörmland, Propellerteatern. Från 3 år.

Läs mer
placeholder image

Häxorna – en flickas hämnd

av Musikteater Unna

Det är natt när den åldrige prästen Laurentius Hornaeus överraskas i sitt arbetsrum av en okänd ung kvinna som tagit sig in i prästgården. Med en knivsegg mot hans strupe tvingar hon med honom ut i sensommarnatten. Sigrid Jonsdotter har återvänt, för att hämnas sin syster och sin mor. I en historisk berättelse om kvinnohat, syskonkärlek och mod får vi följa en familjs splittring och kamp för överlevnad under häxhysterin 1668-1676 då 240 personer avrättades i Sverige för trolldom och djävulspakt.

Häxorna baser på  rättegångsprotokoll från 1675 i Torsåker och släktkrönikan "En sannfärdig berättelse" som är författad av häxjägaren Laurentius Hornaeus sonson.

Lördag kl 15:30. Sörmlands Museum, Hörsalen. Ungdom och vuxna

Läs mer

Varieté Sax

av Teater Beckalin

En fantasivarieté för dig som fyllt tre!
Med popcorn, jonglering och saxofonspektakel.
En interaktiv föreställning med Clownen Beccalur och Saxofonisten.

Lördag kl 17:00. Teater Sörmland, Källaren. Från 3 år.

Läs mer
placeholder image
placeholder image

Richard II och framtiden

av Långsjö teater

William Shakespeare gestaltas av två skådespelare i den trupp han tillhör; Burby och Kempe. I den nedstängda teatern går de igenom texten till det som ska bli tragedin “Richard II”. Isoleringen bryts när Esther, en ung kvinna från Ungern på resa genom tiden, stormar in. Hennes tankar och frågor väller över scenen.

Hon berättar om stjärnklara nätter i Indien, mordet på Marlowe, Orbáns Ungern, Pink Floyd och Tinder. Vilket budskap för hon med sig från framtiden?

Följ med på en personlig, humoristisk och egendomlig resa genom tid och rum, som innefattar renässansens mörker, murens fall 1989, östra Europas nuvarande politiska dilemma och den härjande coronaepidemin, som på så sätt speglar vår samtid.

Lördag kl 19:00. Sörmlands museum, Hörsalen. Undom och vuxna.

Läs mer
placeholder image

Fågeln och havet

av Långsjo:teater

Barnföreställningen Fågeln & havet baseras på den mer än tusenåriga folksagan från Kina om den lilla fågeln Jing-Wei som blir så arg på havet att hon försöker fylla den med kvis- tar och stenar, men konsekvenserna tvingar henne att tänka om.

Söndag kl 11:00. Teater Sörmland, Källaren. från 4 år.  

Läs mer

Bu och Bä

av Teater Skata

De båda lammen Bu och Bä bestämmer sig en dag att göra en liten utflykt till skogen för att plocka blåbär. Det är väldigt kul att promenera i skogen men samtidigt lite skrämmande tycker Bu. Tänk om det finns myror där… Det gör det inte, försäkrar Bä och sen beger de sig iväg.
Men en skog utan myror är väl ingen riktig skog och visst träffar Bu på dessa djur som han tycker är så otäcka!

Hur det går för de bägge lammen på äventyr får vi veta i denna lilla modellteaterföreställning där alla vackra bilder från boken här omvandlats till handmålade och fantasieggande kulisser.

Söndag kl 13:00. Teater Sörmland, en trappa upp. Från 3 år. 

Läs mer
placeholder image

Livskrisen + workshop

av Teater K

Ella är ung, arbetslös och orolig inför framtiden. Hon pendlar mellan hoppfullhet och förtvivlan när hon tar in nyheter, kollar upp miljömål och lyssnar på politiker. Vilken framtid finns det att tro på och vad ska hon ägna sin tid åt om hon vill bidra till en bättre värld? Med hjälp av två musiker leker hon med olika roller och situationer för att förstå sin samtid. De följer henne på resan att bli en positiv kraft i samhället, och tro på sin egen förmåga att förändra.

Teater K och folkmusikduon Andersson & Bülow visar sin musikteaterföreställning om hur vi som individer kan orientera- och förhålla oss till att leva i en tid av ekologisk destabilisering och klimatnödläge.
Efter föreställningen erbjuds en workshop där vi jobbar med frågor kring framtiden. Var vi kan finna hopp, och hur vi kan skapa framkomliga vägar till ett verkligt hållbart samhälle.
Föreställningen kommer under tre år vara en del av projektet Scenario 2030.

Söndag 14:30. Teater Sörmland, Propellerteatern. Ungdom och vuxna. 

Läs mer
placeholder image

Jordens mitt finns mitt i mig

av Teater Sörmland

Fritt efter Maria Gripes "Bara Elvis". Tioåriga Elvis Karlsson försöker verkligen förstå hur alla människor tänker, men det är inte lätt. Just nu är det mycket om den där döden, Elvis vän Torsten är sjuk och ska kanske dö. Men värst av allt är att Elvis börjar bråka med farfar, hans allra bästa vän.

Söndag kl 17:00. Teater Sörmland, Källaren. Från 8 år.

Läs mer
placeholder image

Maria Johansdotter

av Musikteater Unna

Nyckelharpspelaren och transpersonen Maria Johansdotter lever sitt liv som Magnus Johanssson i Karl XII:s Sverige. Magnus förälskar sig i Anna Andersdotter och de planerar att gifta sig. Men hotet om att Magnus biologiska kön ska avslöjas växer sig allt starkare och när prästen får reda på sanningen gillrar han en diabolisk fälla. 

Söndag kl 19:00. Teater Sörmland, Källaren. Ungdom och vuxna.

Läs mer
placeholder image